Toyota troeft concurrenten af, de optimistische plannen van de Franse regering en verder herstel in de eurozone. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. De met veel poeha aangekondigde ‘bankenunie’ in de eurozone moet de vicieuze cirkel tussen zwakke banken en hun met schulden overladen nationale overheden verbreken. Niet de belastingbetaler, maar de aandeel- en obligatiehouders moeten bloeden als een bank een kapitaaltekort heeft. Maar onder het motto ‘geef me kuisheid, maar nu nog niet’ wil de ECB graag toch nog een keer de rekening leggen bij de belastingbetaler. En daarom is de ECB volgens Handelsblatt de Europese Commissie onder druk aan het zetten om de bail-in regels in specifieke gevallen te versoepelen. Dat zit als volgt. De ECB is bezig de boeken van grote Europese banken na te pluizen, en start later dit jaar met de stresstest. In het basisscenario van de stresstest moeten banken voldoen aan een eigen vermogen van minimaal 8 procent van de naar risico gewogen activa. In het zwaar weer scenario wordt de lat gelegd op 5,5 procent. En nu wil de ECB volgens Handelsblatt dat banken die niet de 8 procent halen in het basisscenario (dat zijn de banken die een niet al te groot kapitaaltekort hebben), niet hun achtergestelde obligaties hoeven af te stempelen, maar uit voorzorg een kapitaalinjectie van de staat krijgen als zij niet op eigen kracht vers eigen vermogen kunnen aantrekken.
2. De nieuwe Franse regering van premier Manuel Valls wil toch wel heel graag de begrotingsdoelstellingen versoepeld hebben. Volgens de krant Les Echos gaat de regering vandaag aankondigen dat het begrotingstekort dit jaar 3,8 in plaats van 3,6 procent zal bedragen nadat het begrotingstekort vorig jaar uitkwam op 4,5 procent, wat 0,2 procentpunt boven de doelstelling was. Frankrijk, dat al twee keer uitstel van executie heeft gekregen van Brussel, moet volgend jaar aan de norm van 3 procent voldoen. En Valls denkt daaraan te kunnen voldoen met een bezuinigingspakket van 50 miljard euro en een tamelijk optimistische groeiverwachting van 1,7 procent. Economen zitten gemiddeld op 1,3 procent groei.
3. En het begint al meteen slecht voor Valls, want de Franse inkoopmanagersindex voor de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector daalde sterker dan verwacht in april. De inkoopmanagersindex zakte van 51,8 in maart naar 50,5 deze maand, terwijl verwacht werd dat de index hoogstens met enkele tiende punten zou zakken (een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp). Markit, de uitgever van de index, schreef de daling toe aan stagnatie van nieuwe orders en werkgevers die meer banen schrapten.
4. De inkoopmanagersindex voor de industrie en de dienstensector in de eurozone als geheel steeg deze maand met bijna een punt naar 54, terwijl gerekend was op een onveranderd cijfer. Dat kwam deels doordat de Duitse private sector sterk bleef groeien. En volgens Markit groeide de private sector buiten Frankrijk en Duitsland in het sterkste tempo sinds 2011. Met het herstel gaat het dus steeds beter, maar volgens Markit betekent dit niet dat de ECB nu achterover kan gaan leunen. Producenten zagen deze maand de afzetprijzen in het sterkste tempo dalen sinds augustus vorig jaar, een teken dat de inflatie gevaarlijk laag blijft.
5. Daar is-ie weer, Jérôme Kerviel, de voor een handelsverlies van 4,9 miljard euro veroordeelde beursboef van Société Générale. Volgens persbureau AFP wil Kerviel nu zijn voormalige werkgever aanklagen, omdat de bank een getuige zou hebben omgekocht in het hoger beroep dat de Fransman op 19 maart verloor.
6. Financiële markten zijn nog niet afgekickt van Ben Bernanke, die tot 31 januari aan de knoppen zat als voorzitter van de Federal Reserve en wiens woorden daarom op een gouden weegschaal werden gewogen. Bernanke haalt nog steeds de krantenkoppen en zei dinsdag dat de Amerikaanse economie vooruitgang aan het boeken is en dat de economische groei waarschijnlijk zal aantrekken. Dat wordt de hoogste tijd, want de Amerikaanse economie heeft sinds 2006 niet meer het gezonde groeitempo van 3 procent laten zien (alleen 2012 kwam in de buurt met 2,8 procent groei).
7. Toyota heeft afgelopen kwartaal voor het derde kwartaal op rij rivalen GM en VW het nakijken gegeven. Mede dankzij sterke vraag in Japan en China verkocht Toyota 2,58 miljoen auto's, terwijl GM en VW elk op ongeveer 2,4 miljoen zaten.
8. En er is ook nog wat AEX-nieuws. Unibail-Rodamco is koploper in de index nadat het vastgoedfonds de winstverwachting voor 2014 bevestigde en aangaf dat de wat betere economie de omzet in het eerste kwartaal stuwde. De cijfers en de bevestiging van de outlook van uitgever Reed Elsevier waren niet erg spannend en het fonds noteert daarom vlak.
9. Na de stevige winsten van dinsdag blijven Europese beurzen vanochtend dicht bij huis, ondanks het meevallende economisch nieuws uit de eurozone. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie steeg namelijk nauwelijks in april en bleef wijzen op afkoeling van de economie.
10. De beursagenda is vandaag niet heel erg spannend. Eurostat komt om 11.00 uur met de cijfers voor de staatsschuld in de eurozone. Uit Amerika komen vanmiddag cijfers over de verkopen van nieuwe woningen en de inkoopmanangersindex voor de industrie. De markt verwacht dat beide cijfers wat beter zijn dan in de voorgaande maanden, een bevestiging van het beeld dat de economie aan het einde van het eerste kwartaal uit de winterdip begon te komen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl